Ağız bakımı
AĞIZ BAKIMI
dişlerin besinlerin öğütülmesi ve parçalanmasının yanında kişinin konuşması ve görünümünde önemli etkileri vardır. Ağızda ve dişlerde yapısal ve işlevsel herhangi bir bozukluğun olmaması, ağız ve dişlerin görevlerini tam olarak yapabilmeleri durumu “ağız ve diş sağlığı”nın varlığını gösterir. Sağlıklı dişler ile beraber Estetik ve sağlıklı bir gülüşe sahip olmak etkili bir ağız diş bakımını gerektirir.
Ağız
hastalıkların vücudumuza giriş yollarından bir tanesidir. Bu yüzden hastalıkları engellemek ve sağlıklı olmak için ağız ve diş bakımı çok önemlidir. İdeal ağız ve diş bakımı için diş fırçalama ve diş ipi kullanımından daha fazlası gereklidir. Herkesin ağız sağlığı ile ilgili gereksinimleri farklıdır. Ağız ve diş sağlığının spesifik ihtiyaçları, diş hekimi ile birlikte belirlenmeli ve gerekli önlemler alınmalı. Diş hekimi tarafından kişinin ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulan bir ağız bakım programı rutin olarak uygulanmalı. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı Ara öğünler ve tatlı gıdaların tüketilmesi azaltılmalı, sonrasında mutlaka dişler fırçalanmalı Düzenli diş hekimi kontrolü ağız diş sağlığının temini için gereklidir.
Dişler Nasıl Fırçalanır?
Genellikle dişhekimleri; uçları yuvarlatılmış, yumuşak kıllı diş fırçalarını önerirler. Çünkü yumuşak kıllar, dişeti dokusunu tahriş etmez. İdeal bir diş fırçası, ağızdaki her dişe kolay ulaşabilmeli ve elde rahat bir tutuş sağlamalıdır. Diş fırçası, 3 ayda bir değiştirilmelidir.
Fırçanızı 45°’ lik bir açı ile diş-dişeti birleşimine yerleştirin.
Fırçanızı, kıl uçlarının aynı yerde kalmasına özen göstererek, küçük daireler çizecek şekilde hareket ettirin. Bu hareket, fırçanızın kenardaki uzun kıllar ile dişeti hizasında ve diş arasında oluşan bakteri plağının temizlenmesini sağlayacaktır. Aynı hareketi her dişin üzerinde 10’ ar saniyelik sürelerle tekrarlayın. Aynı küçük dairesel hareketlerle, alt ve üst dişlerinizin dış yüzeylerinde oluşan bakteri plağını temizleyin. Alt ve üst dişlerinizin iç yüzeylerini de aynı yöntemle temizleyin. Ön dişlerinizin arka yüzeylerini de aynı dairesel hareketlerle temizleyin. Fırçanızın kıllarını diş-dişeti birleşiminde ve diş aralarında hissettiğinizden emin olun. Alt ve üst azı dişlerinizin çiğneme yüzeylerini, fırçanızı aşağıya ya da yukarıya doğru çevirip ileri geri hareket ettirerek temizleyin. En arkadaki dişlere de ulaşıp temizlemeyi ihmal etmeyin. Dilinizi de fırçalamayı unutmayın. Dil, ağız kokusuna neden olan bakterilerin en çok bulunduğu yerdir İdeal ağız bakımı için Sadece diş fırçalamak yeterli değildir. Çünkü diş fırçalamak, bakteri plağının yalnızca %50’ sini temizler. Sadece diş fırçalamak, diş yüzeylerinin ancak beşte üçünü temizler. Bu nedenle, temizlenmeyen diş aralarında oluşacak bakteri plağını ve yemek artıklarını temizlemek özel bir bakım gerektirir. Günde en az iki kez diş fırçalamak gereklidir, ancak yeterli değildir. Ayrıca, günde en az bir kez diş ipi ve ara yüz fırçası kullanmak gerekir. Diş ipi ve ara yüz fırçası kullanmak sağlıklı diş ve dişetleri için çok önemlidir. Diş çürükleri ve dişeti hastalıkları özellikle ara yüz bölgelerinde başladığı için her gün düzenli olarak diş ipi kullanılmalıdır.
DİŞ İPİ NASIL KULLANILIR?
Yaklaşık 45 cm uzunluğundaki diş ipini kopartın, orta parmağınıza birkaç kez sarın, kalanını da diğer orta parmağınıza sarın. 3-5 cm arası diş ipini ortada bırakın, baş ve işaret parmaklarınızın arasına alarak gerin. Diş ipini üst dişler arasından geçirmek için başparmaklarınızı kullanın. Bunu yumuşak ve yavaş hareketlerle yapın, dişetlerinizi zedelememeye özen gösterin. Diş ipini gergin tutarak, ancak yumuşak hareketlerle diş aralarına ve dişetine ulaşana kadar yavaşça bastırın. Diş ipine her dişin çevresinde eğim vererek yukarı aşağı hareket ettirip bakteri plağını temizleyin. Aynı işlemi her dişinizde tekrar ederek tüm dişlerinizi tam olarak temizleyin. Diş ipini ileri geri hareket ettirmeyin, bu dişetlerine zarar verebilir. Alt dişlerinizi temizlerken, diş ipini dişler arasından geçirmek için işaret parmaklarınızı kullanın. Diş ipini her dişin çevresinde eğim vererek ve yukarı aşağı hareket ettirerek tüm dişlerinizi temizleyin Diş ipinin ardından hekiminizin önerdiği uygun boyuttaki arayüz fırçasını diş aralarında nazikçe ileri geri hareket ettirerek plağı ve artıkları bir kez daha temizleyin. Sabit köprü gövdelerinin altında ve implant postlarının çevresinde nazikçe kullanın. Küçük boşluklarda ve dar diş aralarında fırça başını zorlamayın. Ağızda normal diş ipi kullanımında zorluk yaratacak braketler ya da kron-köprü, implant gibi restorasyonlar bulunuyorsa, sert uçlu diş ipleri (Superfloss gibi) denenebilir. Özellikle köprü protezlerinin altlarının temizliği için kullanılırlar. Superflosslar, 3 farklı bölümden oluşurlar. Bir ucu misina gibi sert, ortası süngerimsi yapıda ve diğer ucu normal diş ipi şeklindedir. Sert ucu, dişlerin arasına, braketlerin etrafına ya da köprülerin altına kolayca girerken, süngerimsi kısmı diş aralarındaki geniş boşlukları temizler ve normal bölümü doğal dişleri ve diş eti çizgisinin altını temizlemeye yardımcı olur.. Superfloss kullanırken, ipin sert ucu yanak tarafından köprü protezinin altına sokulur ve daha sonra damak (veya dil) tarafından ağız içine doğru çekilir. Normal diş ipinin kullanıldığı gibi kullanılır. Ancak kullanım sırasında köprü protezinin üzerine fazla kuvvet uygulamamaya özen gösterilmelidir.